PSKK - Persatuan Sukan & Kebajikan Kakitangan

Pengenalan PSKK UiTM

Persatuan Sukan & kebajikan Kakitangan (PSKK) Universiti Teknologi MARA  dahulu dikenali sebagai Kelab Sukan Kakitangan (KSK). PSKK mula di tubuhkan secara rasminya di peringkat induk ITM Shah Alam  dan telah didaftarkan dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Cawangan Selangor (kini Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Cawangan Selangor/Wilayah Persekutuan) pada 13 Jun 1992 ( No. Pendaftaran 5109/92 - SELANGOR) dan seterusnya peranan dan sumbangan PSKK dikembangkan diseluruh sistem UiTM.

PSKK membuka keahlian kepada semua kakitangan samada kakitangan akademik dan bukan akademik yang berminat secara sukarela. PSKK kini menjadi satu-satunya persatuan dan jawatankuasa yang mengendalikan kontinjen atau pasukan kakitangan menghadapi sebarang program sukan dan penganjuran program yang melibatkan kakitangan di kampus dan luar kampus UiTM. Peranan utama adalah sebagai penggerak dan penyelaras dalam merancang dan melaksanakan kegiatan sukan staf universiti. Disamping itu bertujuan untuk membangunkan aktiviti-aktiviti kebajikan kakitangan  Universiti Teknologi MARA.

PSKK merupakan platform untuk menguruskan kerja-kerja amal bagi faedah ahli termasuk keluarga mereka  serta warga kampus terutama aktiviti berbentuk sosial seperti sukan & rekreasi,  kemasyarakatan dan sebagainya. Melalui program dan aktiviti sukan dan rekreasi yang dirancang, adalah menjadi sasaran PSKK untuk melibatkan seramai mungkin masyarakat kampus aktif di dalam kegiatan sukan dan rekreasi serta sebarang program yang dianjurkan oleh PSKK.

PSKK juga berperanan untuk meningkatkan imej universiti melalui pencapaian cemerlang dalam pelbagai aktiviti khususnya bidang sukan dan aktiviti-aktiviti yang melibatkan kakitangan di semua  peringkat. PSKK sentiasa mengharapkan  sokongan dan bantuan  daripada semua pihak terutama pengurusan UiTM  bagi memastikan  kejayaan setiap program yang dilaksanakan  seterusnya menyumbang kepada  peningkatan produktiviti organisasi.

PSKK UiTM Cawangan Kedah

Persatuan Sukan & Kebajikan Kakitangan (PSKK) UiTM Cawangan Kedah telah begiat aktif selepas perlantikan Ahli Jawatankuasa yang baru awal tahun 2016. PSKK UiTM Cawangan Kedah telah menganjurkan program sukan yang melibatkan staf dan telah menyertai Kejohanan Sukan Staf (KARiSTA) yang julung kali diadakan pada tahun 2016. PSKK UiTM Cawangan Kedah akan memberi maklumat dan perkhidmatan terkini mengenai aktiviti dan aspek kebajikan PSKK. Unit Sukan UiTM Cawangan Kedah akan terlibat secara langsung dalam membantu PSKK UiTM Cawangan Kedah menganjurkan aktiviti dan program PSKK.

QUICK LINKS

Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Kedah,